Programok / Kiállítások, vásárok

Település:
Vas megye, Celldömölk

Kategória:
Kiállítások, vásárok


Vulkánpark kiállítás


Élményalapú ismeretszerzés - Tekintse meg Magyarország egyetlen vulkanológiai kiállítását családjával, barátaival. A Vulkánház igyekszik megismertetni minden érdeklődőt a tűzhányók mibenlétével. Kicsiket és nagyokat is egyaránt lenyűgöző interaktív eszközökön keresztül kaphatunk információkat a vulkanológiáról, a Föld vulkánjairól, azok mindennapjainkra való hatásáról. Külön teremben találkozhatnak naprendszerünk bolygóival és vethetnek egy pillantást a Ság-hegy csodálatos és egyedi panorámájára. Lebilincselő grafikákkal, animációkkal, kisfilmekkel tettük testközelibbé eme óriási természeti képződményeket. Várunk minden kedves Látogatót! Lépjen be a vulkánok csodálatos világába és hagyja, hogy magával ragadják Önt is!

Épület

Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú Cor-ten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy bizony nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhányók izgalmas világa között. Az objektum nem alakjában, hanem építőanyagaiban ragadja meg e különleges természeti képződmények mibenlétét. A vulkáni kőzetek és a felszínre tört magma, azaz a láva építőipari kellékekkel történő kifejezése egyedi képet fest a cseppet sem elhanyagolható szépségű tájban. Ipari jellege pedig a 20. század első felét felölelő bányászati tevékenységre utal. Designerek, fotográfusok és számos filmipari szakember keresi fel a látogatóközpontot annak különleges mivolta miatt. A beltér tervezésekor sem változott a Földes és Társai Építésziroda alapkoncepciója, egy vulkán belső sturktúrájának építész szemmel kivitelezett vetülete tárul az érdeklődő elé. A természetes fényt fokozatosan felváltja és kiszorítja a mesterséges fénysugarak tömege, bekerülünk a vulkán gyomrába. A látogató a magma útját végigjárva, a kürtőn keresztül végül eléri a kitörési pontot, újra a természetes fényviszonyok veszik majd át a főszerepet. A „kitörésig” azonban hosszú és izgalmas út vezet. A kiállítási terek szándékos aszimmetrikus elrendezése lehetővé teszi a "kürtő" létrejöttét, azonban ez nem azt jelenti, hogy a termek között káosz uralkodik. Épp ellenkezőleg. Ez a tervezett "rendezetlenség" egységet alkot, szigorú sorrend szerint végigtereli a látogatót a tárlat minden egyes állomásán. Az így létrejött komplexumot méltán nevezhetjük Vulkánháznak, mely mellett közvetlenül terül el természet által alkotott ihletője, az 5 és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.

Ez a speciális közeg ad otthont annak az országos szinten is egyedülálló kiállításnak, mely közel 1000 m2-en keresztül mutatja be bolygónk vulkánosságát. Az intézmény a modern világ és a hagyományos múzeum egyfajta keveréke. A látványos, interaktív tárlat attrakciói közt minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. Az érintőképernyős monitorok, a mozi, illetve a különböző vulkáni kísérőjelenségek szimulátorai leginkább a fiatalabb generáció képviselői figyelmét kötik le, a felnőttek pedig a hatalamas információmennyiséget tartalmazó tradicionális infografikák, makettek és modellek változatos kínálatából bővíthetik ismereteiket.

Felfedezőterem
A vulkánosság jelenségeivel ismertet meg. Interaktív eszközök segítségével előidézhetők és megszemlélhetők egyszerű, de látványos robbanásos kitörések, a vulkáni kráter épülése és pusztulása. Kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál a freatomagmás hamuszórás és a gejzírkitörés működtethető modellje, az asztali földrengés-szimulátor és a vállalkozó kedvűek által akár fel is próbálhatják a vulkánkutató szkafandert. A teremben kerül bemutatásra az Atacama Klímamonitoring Expedíció is. 

Tűzhányóterem
Az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el.

Naprendszer-terem
Naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repít el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel. Verne még csak a Holdra képzelt el űrutazást, ma azonban űrszondákkal már a Mars felszínét is tanulmányozni tudjuk. Látványos felvételeket tanulmányozhatunk a Naprendszer legvulkanikusabb égitestjeiről, a Jupiter-holdjáról az Ióról is, Aki a kabinba belép, a galaxisok látványos, rejtélyes világába repülhet.

Szimulációs teremben
A megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják.

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító hatásairól – amely számos esetben tízezrek életét követelte – láthatunk képsorokat. A termek közti térben színes tablók tájékoztatnak részletesebben a vulkánkitörések pusztításairól (forró és hideg halál), illetve a tűzhányók adta javakról.

Kárpát-medence
Térségünk csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó tevékenységéből ad ízelítőt egy vetített 3D-s Kárpát-medence domborzat segítségével.

Sághegy-teremben
Eleven díszletként a Ság hegy gyönyörű panorámája tárul a látogatók elé, hogy testközelből szemlélhessék az egykori tűzhányó mára megszelídült vonulatait.

 
Szinte egész évben látogatható: 2020.01.01. - 12.31.
 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

 

Forrás: https://www.programturizmus.hu

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »